Actualment esteu veient Beure alcohol per sobre del límit segur redueix l’esperança de vida

Beure alcohol per sobre del límit segur redueix l’esperança de vida

Un estudi de la Universitat de Cambridge exposa que beure regularment més de l’equivalent a cinc cerveses a la setmana podria escurçar anys de vida. La investigació mostra que es pren més alcohol associat amb un major risc d’accident cerebrovascular, aneurisma mortal, insuficiència cardíaca i mort.

L’estudi va comparar els hàbits de salut i consum d’alcohol de més de 600 000 persones en 19 països a tot el món i va controlar l’edat, el tabaquisme, la història de la diabetis, el nivell d’educació i l’ocupació.

Beure per sobre del limit segur s’associa en menor esperança de vida

El límit segur de consum d’alcohol és, segons els investigadors, d’aproximadament cinc begudes per setmana (100 g d’alcohol pur, és a dir, 12,5 unitats o un poc més de cinc cerveses al 4% o cinc vasos de 175 ml de vi de 13% d’índex d’alcohol). Beber per sobre d’aquest límit es relaciona amb una menor esperança de vida.

Per exemple, superar 10 begudes alcohòliques per setmana es vincula amb una expectativa de vida més curta d’un o dos anys. Consumir 18 begudes o més per setmana es connecta amb una expectativa de vida d’entre quatre i cinc anys més curta.

La investigació, publicada a The Lancet, respalda les directrius recentment reduïdes del Regne Unit, que a partir de 2016 recomanen que els homes i les dones no beban més de 14 exemplars d’alcohol per setmana. Això equival a voltant de sis cerveses o sis copes de vi a la setmana. No obstant això, l’estudi global té implicacions per als països de tot el món, on les pautes sobre l’alcohol varien substancialment.

El consum d’alcohol s’associa a diferents tipus de malalties cardiovasculars

Els investigadors també van analitzar l’associació entre el consum d’alcohol i diferents tipus de malalties cardiovasculars.

El consum d’alcohol es va associar amb un major risc d’accidents cerebrovasculars, insuficiència cardíaca, aneurismes aórticos fatals, hipertensió fatal i insuficiència cardíaca i no hi va haver llinatges clars on beure menys no tenia un benefici. Per contra, el consum d’alcohol es va associar amb un risc lleugerament menor d’atacs cardíacs no fatals.

Els autors assenyalen que les diferents relacions entre l’ingestió d’alcohol i diversos tipus de malalties cardiovasculars poden relacionar-se amb els efectes elevadors de l’alcohol de la pressió arterial i amb factors relacionats amb el colesterol elevat de lipoproteïnes de gran densitat (HDL-C, també conegut com el colesterol ‘bo’). Destaquen que el menor risc d’atac cardíac no mortal s’ha de considerar en el context de l’augment del risc de diverses altres malalties cardiovasculars i amb freqüència fatals.

L’estudi es va centrar en els bevedors habituals per reduir el risc ausat per aquells que es van abstenir de l’alcohol degut a la mala salut. No obstant això, l’estudi va utilitzar el consum d’alcohol autoinformat i es va basar en dades d’observació, per la qual cosa no es van fer conclusions fermes sobre causa i efecte.

“El consum d’alcohol s’associa amb un risc lleugerament menor d’atacs cardíacs no fatals, però això ha de ser equilibrat amb l’major risc associat amb altres malalties cardiovasculars greus i potencialment fatals”.