Actualment esteu veient Cada beguda alcohòlica genera una resposta emocional diferent

Cada beguda alcohòlica genera una resposta emocional diferent

Per explorar els possibles factors emocionals subjacents a la preferència per l’alcohol, científics britànics van recórrer a respostes anònimes a l‘enquesta digital més gran del món sobre l’ús legal i il·lícit de drogues i alcohol entre adults (Global Drug Survey o GDS).

El GDS, disponible en 11 idiomes, inclou preguntes específiques sobre el consum d’alcohol i els sentiments associats amb el consum de cervesa, licors i vi negre o blanc quan és a casa o quan es surt. Es van incloure emocions com a energia, relaxat, sexy, sexy, segur, cansat, agressiu, malalt, inquiet i plorós.

L’anàlisi final va incloure les respostes de poc menys de 30.000 persones de 18 a 34 anys de 21 països que havien begut cadascun dels tipus especificats d’alcohol durant l’any anterior i que havien completat totes les seccions rellevants del qüestionari. Les seves respostes van mostrar que atribuïen diferents emocions a diferents tipus d’alcohol.

Les begudes d’alta graduació provoquen més sentiments negatius

Les begudes alcohòliques d’alta graduació tenien menys probabilitats d’estar vinculades amb sentir-se relaxat (20%); el vi negre va ser el més propens a provocar aquesta sensació (poc menys del 53%), seguit de la cervesa (al voltant del 50%).

És més probable que les begudes alcohòliques d’alta graduació provoquin sentiments negatius que tots els altres tipus d’alcohol. Gairebé un terç (30%) dels bevedors d’alcohol van associar aquestes begudes amb sentiments d‘agressió en comparació amb al voltant del 2,5% dels bevedors de vi negre.

Les begudes alcohòliques d’alta graduació tenien més probabilitats de provocar alguns sentiments positius que la cervesa o el vi. Més de la meitat (al voltant del 59%) dels enquestats van associar aquestes begudes amb sensacions d’energia i confiança; i més de quatre de cada 10 (42,5%), les van associar amb sentir-sexy.

Les respostes van diferir segons el nivell educatiu, el país d’origen i l’edat, sent el grup d’edat més jove (18-24 anys) el que més associava qualsevol tipus d’alcohol amb sentiments de confiança, energia i sensualitat quan bevia fora de casa . Les respostes també difereixen segons el sexe i la categoria de dependència de l’alcohol: les dones eren significativament més propenses que els homes a associar cada sentiment, excepte l’agressió, amb tots els tipus d’alcohol.

No obstant això, els homes van ser significativament més propensos a associar els sentiments d‘agressió amb tots els tipus d’alcohol, igual que els classificats com a grans bevedors o dependents, que tenien sis vegades més probabilitats de fer-ho que els bevedors de baix risc. I els bevedors compulsius eren més propensos a seleccionar qualsevol beguda que estigués associada amb sentiments d’agressió i plor quan eren a casa o quan estaven fora.

Aquestes troballes suggereixen que els bevedors dependents poden dependre de l’alcohol per generar les emocions positives que associen amb la beguda, ja que tenien cinc vegades més probabilitats de sentir-se amb energia que els bevedors de baix risc, diuen els investigadors.

Les emocions influeixen en l’elecció de la beguda

Aquest és un estudi observacional pel que no es poden treure conclusions fermes sobre causa i efecte. Els investigadors emfatitzen que és probable que hi hagi molts factors involucrats en els sentiments provocats per l’alcohol, inclosa la publicitat, quan i on es beu alcohol i el contingut d’alcohol de diferents begudes.

Però conclouen: “Comprendre les emocions associades amb el consum d’alcohol és imprescindible per abordar l’ús indegut de l’alcohol, proporcionant informació sobre quines emocions influeixen en l’elecció de la beguda entre els diferents grups de la població“.

L’alcohol provoca 3,3 milions de morts

Al voltant de 3,3 milions de morts i prop d’un de cada 20 casos de malaltia i lesions a tot el món són directament atribuïbles a l’alcohol. “Durant segles, la història del rom, la ginebra, el vodka i altres begudes alcohòliques d’alta graduació s’ha barrejat amb violència. Aquest estudi mundial suggereix que fins i tot avui dia és més probable que els consumidors de begudes espirituoses generin sentiments d’agressió que els que prenen altres begudes“, afirma el coautor Mark Bellis, director del Centre de Salut Pública de la Universitat John Moores de Liverpool, al Regne Unit.