Actualment esteu veient Creixen les addiccions comportamentals

Creixen les addiccions comportamentals

La societat actual està generant un creixement important de les addiccions, tant a conductes, les anomenades addiccions comportamentals, com a substàncies. La sobreexposició a les noves tecnologies, un fenomen creixent que pot arribar a generar addicció comença a convertir-se en una realitat a tractar.
L’augment del benestar en la nostra societat i la tendència de sobreprotecció en l’educació dels fills ha tingut algunes conseqüències negatives i desavantatges. Els joves d’avui dia, viuen en la comoditat, sense necessitat de lluita, d’afrontar els problemes, perquè aquí hi ha els pares per ajudar-los a superar qualsevol adversitat. Aquest nou model d’educació està generant una societat de joves amb baixa tolerància a la frustració, una de les circumstacias que podria explicar l’important augment de tot tipus d’addiccions.

Joc Patològic

El joc patològic és l’única addicció comportamental reconeguda oficialment en aquests moments per l’OMS, per tant, és la més descrita i coneguda pels professionals de la salut.

L’aposta esportiva enlínia és la forma més greu d’addicció al joc, i augmenta a gran velocitat. Enel joc en línia fets com que es pugui apostar amb tantafacilitat (a qualsevol lloc i hora, i a qualsevol tipus de joc); que passi tantpoc temps entre l’aposta i el resultat i sobretot la seva vinculació a l’esportafavoreixen l’addicció.

En general, nois i noies comencen a jugar per curiositat, per viure noves emocions…es podria dir queinternet ha afegit un nou perfil de jugador. Abans eren sobretot homes, de mésedat i amb pocs estudis, i el detonant solia ser la vivència d’una situació vital complicada.

Videojocs

L’addicció als videojocsafecta el 9% de les persones que hi juguen i ha estat incorporada per l’OMS a la Classificació Internacional deMalalties a la secció relativa a addicions. En l’addicció als videojocs el patró de joc éscontinu, de vegades es juga durant dies seguits sense dormir, o recurrent. Jugar passa per davant d’altres interessos i activitats diàries. La majoria de joves amb addicció alsvideojocs tenen al voltant dels 20 anys i poca consciència de malaltia. Comencen a enganxar-se als videojocs en línia cap als 12 anys. Les relacionssocials passen a ser bàsicament virtuals, i s’entra en una espiral d’aïllament.

Alguns videojocsdisposen de lootbox, una mena de caixa de sorpreses d’on es podenobtenir elements “cosmètics” del joc (en modifiquen l’estètica, no el funcionament). La lootbox és de pagament i la compra és a cegues, o sigui que entre els elements que hi conté potser no hi ha aquells que el jugador vol: caldrà que continuï comprant per aconseguir-los. Cal tenir en compte que hi havideojocs amb desenes de milions de jugadors que disposen de lootbox. Actualment hi ha un debat obert sobre si la incorporació de la lootbox equivala introduir la llavor del joc d’atzar (gambling) dins dels videojocs. Ho podem considerar un inici als jocs d’atzar?null 

Dispositius mòbils, xarxes i internet

Tot i generar fàcilment conductes addictives, l’addicció al mòbil en sí mateix no és molt freqüent. Però cal tenir present que l’hàbit de consultar-lo cada pocs minuts repercuteixen la manera de rebre estímuls de l’exterior i de processar-los. Fa que fixar-se en un sola cosa durant una estona pugui esdevenir quelcom pesat. Lacapacitat de concentració i la memorística poden disminuir, cosa que pot afectar la capacitat d’estudiar.

Per a la gran majoria d’adolescents, l’ús principal del mòbil és social. El seu interès se centra en les xarxes socials. En la majoria de països europeus l’edat legal per obrir un perfil es la de 14 anys. Les xarxes ens fan sentir integrats i valorats a nivell social, però de vegades un abús pot fer creuar sigil·losament una frontera perillosa i esdevenir un problema: apareix l’angoixa i el patiment sila persona a l’altra banda no respon el missatge, o l’ha llegit i no el respon, per exemple, o quan el nostre nombre de followers, subscriptors o likes no augmenta com voldríem.

Les xarxes socials s’associen a l’èxit i al reconeixement social, i en elles la idealització hi juga un paper important. 

Youtube ha substituït la televisió com a mitjà de comunicació de masses, sobretot entre els joves, és ellloc amb més tràfic, darrere de Google i Facebook. Però, d’acord amb estudis dela Royal Society of Public Health de la Universitat de Cambridge, Instagram és la xarxa més addictiva.

Si t’has sentit identificat amb el que hem exposat en aquest article o coneixes algú que pot patir aquest problema, posa’t en mans de professionals. 

Font: Generalitat de Catalunya