analgesicos opiaceos

El consum d’analgèsics addictius es dispara

Experts en drogues han posat de relleu l”esgarrifós augment del consum d’analgèsics opiacis que creen problemes addicció i han demanat posar el focus en això a l’hora d’abordar el problema de les addiccions. Així ho han manifestat durant la jornada “El futur de l’abordatge de les addiccions”, constituïda per l’Organització Mèdica Col·legial (OMC).

“Les iaies del optalidón són les nostres mares i les nostres ties de l’orfidal d’ara”, ha assegurat el doctor Gregorio Martín, assessor de Creu Roja i president honorífic de la Societat Espanyola de Patologia Dual. Segons Martín, l’abordatge de l’addicció als psicofàrmacs no s’ha de realitzar només des del punt de vista de les persones que els consumeixen, “sinó que cal fer una sensibilització importantíssima perquè hi ha una responsabilitat” dels professionals sanitaris.

Serafín Romero, president de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), ha alertat de l’excessiu consum de psicofàrmacs i que es pot estar arribant tard a aquestes addiccions, igual que en el cas de la ludopatia, que està augmentant entre els joves a través del joc “online”.

La presidenta de la comissió mixta ha assegurat que “estem decidits a que aquesta vegada el projecte de llei ‘Menors sense alcohol’ tiri endavant, perquè ho demana la societat” i ha explicat que el full de ruta serà l’informe de la ponència que es està elaborant en el si d’aquesta comissió. Quintanilla ha assenyalat que el projecte de llei ha d’abordar la prevenció, l’educació i posar en marxa mesures que permetin “treure als nostres menors del consum massiu d’alcohol els caps de setmana” i evitar que vagin al xinès a comprar.

Segons la seva opinió, els pares disposen de poques eines per lluitar contra la permissivitat i el consum d’alcohol per part dels seus fills, de manera que hi ha dotar-los de més instruments i “deixar-los clar” que l’addicció a l’alcohol dels adolescents és “tremendament greu i pot ser tremendament perillós “. En el mateix sentit, el portaveu socialista, José Martínez Olmos, ha dit que cal insistir que el consum en menors produeix deteriorament de la maduració neuronal i té conseqüències per a la salut.