Actualment esteu veient Estratègies per evitar recaigudes a l’estiu

Estratègies per evitar recaigudes a l’estiu

L’estiu és època de relaxació, diversió i moments de descans, però també pot ser un desafiament per als que estan lluitant contra les addiccions.

Mentre moltes persones gaudeixen de les seves vacances per a aquells en procés de recuperació, aquesta època pot comportar una sèrie de desafiaments que posen a prova la seva fortalesa i determinació.

Un dels factors que cal tenir en compte és el temps lliure i la manca d’estructura que sol acompanyar a l’estiu. L’absència de responsabilitats i obligacions pot generar avorriment, ansietat o sentiments de buit, que alhora poden portar a buscar refugi a les addiccions com una manera d’omplir aquest buit emocional. A més, l’accés a la tecnologia i les xarxes socials també pot ser una temptació constant, ja que es converteixen en una via fàcil d’escapament cap a comportaments addictius.

En aquest sentit, és fonamental que els qui es troben en procés de recuperació d’addiccions estiguin preparats i tinguin estratègies sòlides per enfrontar els desafiaments de l’estiu. Mantenir-se conscient dels desencadenants, establir límits clars, envoltar-se de persones de suport i mantenir una rutina equilibrada poden marcar la diferència entre l’èxit i la recaiguda.

  • Identificar desencadenants: Durant aquesta època, és crucial reconèixer els factors que poden desencadenar una recaiguda. Des de la pressió social fins al lleure i les rutines alterada.
  • Evitar situacions de risc: És essencial planificar i evitar situacions que puguin augmentar la temptació de recaure. Això pot implicar dir “no” a esdeveniments o entorns on el consum de substàncies sigui predominant, cercar alternatives saludables d’entreteniment i envoltar-se de persones de suport que comprenguin i donen suport al procés de recuperació.
  • Mantenir una rutina i hàbits saludables: Durant l’estiu, és comú que les rutines es relaxin i els hàbits saludables es descuidin. Tot i això, mantenir una estructura diària, incloent-hi una bona alimentació, exercici regular i suficient descans, pot ser fonamental per mantenir l’equilibri emocional i prevenir recaigudes.
  • Buscar suport addicional: L’estiu pot ser un moment desafiant, i també una oportunitat per buscar suport addicional. Participar en grups de suport, teràpia individual o activitats de lleure saludables pot oferir un suport i recordar que no s’està només en aquest viatge de recuperació.

Amb una combinació de consciència, planificació i suport adequat, és possible esquivar els paranys de l’estiu i gaudir d’una temporada saludable i enriquidora.

No dubtis a contactar-nos si necessites ajuda.