Actualment esteu veient Gairebé un 20% dels joves espanyols consumeixen benzodiazepines

Gairebé un 20% dels joves espanyols consumeixen benzodiazepines

Mentre que en el 2023 s’ha reduït el consum de drogues com l’alcohol, el tabac, el cànnabis o la cocaïna creix el consum d’hipnosedants.

Dades sobre el consum d’hipnosedants

L’última enquesta d’ESTUDES, elaborada pel Ministeri de Sanitat sobre les tendències de consum de drogues i altres addiccions entre els joves de 14 i 18 anys, revela que un 19,6% dels adolescents han consumit benzodiazepines alguna vegada a la vida. Això són més de mig milió de joves.

D’altra banda, l’enquesta Edades indica que gairebé un 10% de la població espanyola entre 15 i 64 anys consumeix ansiolítics de manera regular.

Que són els hipnosedants

Els hipnosedants són un grup de psicofàrmacs depressors del sistema nerviós central. A Espanya aquests medicaments es comercialitzen fins a 35 formes.

Uns tenen efectes ansiolítics, com el lorazepam (Orfidal), bromazepam (Lexatin) o Alprazolam (Trankimazin).

Altres tenen efectes sedants o relaxants musculars, com el diazepam (Valium) o clonazepam (Rivotril).

Tots ells són benzodiazepines i tots ells requereixen una recepta per poder ser adquirits en una farmàcia. Encara que l’any passat, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc) va demanar als metges que no prescrivissin benzodiazepines en població adolescent de 10 i 21 anys per tractar problemes d’ansietat o insomni i només es reservessin per a problemes neurològics i psiquiàtrics greus , la meitat dels joves afirma a l’enquesta haver-los consumit sense recepta mèdica.

Segons les anàlisis prèvies d’ESTUDES, el 1994, un 6,9% dels joves els havia fet servir una vegada a la seva vida, però el 2008 ja eren el 17,3%. Aquest consum ha anat augmentant progressivament des de llavors, però el 2023 (ja en postpandèmia) ha marcat un rècord, triplicant les dades de les darreres tres dècades.

Les benzodiazepines poden generar addicció

Un dels efectes secundaris que pot tenir el consum de benzodiazepines és provocar addicció. Mentre es pretén alleujar un problema en un moment determinat, s’acaba generant dependència i tolerància a l’organisme, necessitant cada vegada dosis més altes per aconseguir el mateix efecte i generant síndrome d’abstinència quan s’interromp el tractament. Els experts, de fet, subratllen la seva efectivitat a curt termini però mai a llarg termini.