Actualment esteu veient L’alcohol no ajuda a dormir millor

L’alcohol no ajuda a dormir millor

Hi ha moltes creences falses sobre l’alcohol, el consum i les conseqüències que produeix en l’organisme. No obstant això disposem de molta informació sobre l’alcohol i els seus efectes. Sabem que beure alcohol és incompatible amb tenir un somni profund i reparador. Aquesta falsa creença l’únic que fa és promoure l’alcohol com a remei per dormir millor.

Beure alcohol abans de dormir pot semblar una activitat adequada per facilitar la son, però realment el que passa és que el descans empitjora.

Segons l’informe “Great British Bedtime” de 2017, el 25% de les persones que van participar en l’enquesta feien ús de l’alcohol com a remei per dormir, principalment persones amb edats compreses entre els 45 i els 54 anys. També es va detectar que els homes fan ús de l’alcohol abans d’anar al llit en major mesura que les dones.

D’altra banda, el Dr. Christian Nicholas, un reconegut investigador de la son de la Universitat de Melbourne, a causa del seu interès per investigar què passa al cervell quan dormim si prèviament hem begut alcohol, va realitzar un estudi, en què van participar joves de entre 18 i 21 anys d’edat, amb la finalitat d’evidenciar el que succeeix en el cervell a la nit mentre dormim després d’haver consumit alcohol prèviament.

“Les persones tendeixen a sentir que l’alcohol els ajuda a adormir una miqueta més ràpid, i per això ho associen com una ajuda per al somni. Però quan un mira el que en realitat està passant mentre dormen podem concloure que la qualitat d’aquest somni no és bona. ”

Segons refereix el Dr. Christian Nicholas, si el somni es veu pertorbat regularment pel consum d’alcohol abans de dormir, especialment durant llargs períodes de temps, pot influir negativament en el benestar durant el dia i en les funcions neurocognitives com l’aprenentatge o la memòria.

Quins efectes produeix sobre el nostre organisme el consum d’alcohol abans d’anar a dormir?

– El nostre somni és molt més pobre i fragmentat, i dormim menys profundament (passem menys estona en fase REM).

– Les interrupcions del son són constants al llarg de la nit a causa en part l’efecte diürètic de l’alcohol (això pot provocar que tinguem la necessitat d’aixecar-nos per anar al bany amb més freqüència si hem begut, fet que pot afectar el cicle de son ) i l’alteració de la regulació de temperatura, la qual cosa ens genera suors nocturns, d’una banda, i ens baixa la temperatura corporal per un altre.

– Tenim somnis més vívids, dels que se solen donar quan els canvis entre les fases del son són més abruptes i precipitats.

– En relaxar els músculs de la gola, empitjora la respiració i augmenten els roncs i l’apnea del son.

– L’alcohol té efectes sobre el cervell a causa de que les seves propietats impedeixen que el glutamat (principal neurotransmissor estimulant) entre els receptors cerebrals corresponents (NMDA). D’aquí que la seva influència sigui tan gran en les funcions cerebrals quan una persona està èbria i els seus efectes posteriors.