Actualment esteu veient Per qué algunes persones es tornen addictes i d’altres no

Per qué algunes persones es tornen addictes i d’altres no

No hi ha un sol factor que determini que algú es torni o no addicte. El risc es veu afectat per la constitució biològica de la persona, l’entorn social i l’edat o etapa de desenvolupament en què es troba. Com més factors de risc es tenen, més gran és la probabilitat que l’abús de drogues es converteixi en addicció.

  • Biologia: Els gens amb què es neix, en combinació amb les influències de l’entorn, són responsables del voltant de la meitat de la susceptibilitat a l’addicció. El sexe, l’ètnia i la presència d’altres trastorns mentals també poden influir sobre el risc per a l’abús de drogues i la drogoaddicció.
  • Entorn o medi ambient: L’entorn de cada persona inclou molts factors, des de la família i els amics fins a l’estat socioeconòmic i la qualitat de vida en general. Certs factors com la pressió dels amics o col·legues, l’abús físic o sexual, l’estrès i el paper que juguen els pares, poden tenir una influència enorme sobre el curs de l’abús de drogues i la drogoaddicció en la vida d’una persona.
  • Etapa de desenvolupament: Els factors genètics i ambientals interactuen amb les etapes crítiques del desenvolupament humà afectant la susceptibilitat a l’addicció, sent l’adolescència una etapa en què s’enfronta un doble repte. Si bé el consum de drogues a qualsevol edat pot portar a l’addicció, com més d’hora es comença a consumir drogues, major és la probabilitat de progressar a l’abús més seriós. Això es deu al fet que les àrees del cervell que governen la presa de decisions, el judici i la interlocutòria control encara s’estan desenvolupant durant l’adolescència, el que fa que els adolescents siguin especialment proclius a comportaments de risc, el que inclou l’experimentació amb les drogues d’abús.

Perquè una persona desenvolupi la malaltia d’addicció han de donar-se diversos dels factors de risc dalt indicats, i encara que aquests assenyalen una vulnerabilitat a desenvolupar l’addicció, també és cert que només hi ha un factor determinant i imprescindible per desenvolupar l’addicció, aquest és el consum de substàncies Psicoactivas (Drogues i Alcohol), així mateix una persona que tingui una alta vulnerabilitat genètica, medi ambiental i psicosocial, si no entra en contacte amb la substància psicoactiva mai desenvolupés l’addicció, i per contrari una persona que no tingui de diversos d’aquests factors de vulnerabilitat, si realitza un consum continuat i abusiu de substàncies psicoactives amb el pas del temps podria desenvolupar la malaltia d’addicció.

Si tens un problema d’addicció o coneixes algú que pugui tenir-lo, contacta amb nosaltres i t’assessorarem.