Actualment esteu veient Prevenir recaigudes durant l’època de Nadal

Prevenir recaigudes durant l’època de Nadal

Les festes nadalenques solen ser una època de joia, amor i celebració, però per a aquelles persones que estan en procés de recuperació d’addiccions, pot resultar un període desafiador.
La influència social, les reunions familiars i la disponibilitat de substàncies poden augmentar el risc de recaigudes. En aquest article, explorarem estratègies efectives per afrontar el Nadal i prevenir recaigudes, oferint a aquells que s’estan recuperant les eines per mantenir-se forts durant aquesta temporada festiva.

Planificació anticipada:

És fonamental planificar amb anticipació per evitar situacions arriscades. Abans de les festivitats, identifica possibles factors desencadenants i elabora un pla per enfrontar-los. Si cal, comunica els teus límits a amics i familiars per assegurar-te que estiguin al corrent del teu compromís amb la sobrietat.

Establir prioritats personals:

Concentra’t en el que realment és important per a tu durant el Nadal. Això pot incloure passar temps significatiu amb els teus éssers estimats, participar en activitats que t’ofereixen alegria i benestar, i establir límits saludables en esdeveniments socials on la pressió pugui ser més intensa.

Construir una xarxa de suport:

No es pot subestimar la importància de tenir una xarxa sòlida durant el procés de recuperació.
Durant les festivitats nadalenques, és recomanable considerar l’opció de participar en grups de suport o connectar-se amb amics que entenguin i donen suport al teu procés de recuperació.

Estratègies per fer front:

És important desenvolupar estratègies efectives per enfrontar moments difícils. La pràctica de la meditació, el cultiu de l’atenció plena, l’exercici físic i l’expressió artística són maneres poderoses de manejar l’estrès i les emocions negatives que puguin sorgir.

Dir “No” de forma assertiva:

Aprèn a dir “no” de manera assertiva i sense sentir-te culpable. Pots triar no participar en esdeveniments o situacions que puguin posar en perill la teva recuperació. Establir límits clars és una part essencial de tenir cura del teu benestar.

Buscar Alternatives Sense Substàncies:

Durant les festes, cerca alternatives divertides i sense substàncies. Organitza activitats que no estiguin centrades en el consum d’alcohol o altres substàncies.

Reflexió i Autoavaluació Contínua:

Realitza una autoavaluació continuada dels teus pensaments i emocions. Si sents que hi ha estrès o ganes de consumir, pren-te un moment per reflexionar sobre el teu progrés i els motius pels quals vas iniciar el teu procés de recuperació.

Recorda que el Nadal no s’ha de convertir en una barrera insuperable. Amb planificació, suport i estratègies preventives, podeu passar aquestes festes centrat en la vostra recuperació. Cada dia lliure d’addiccions és una victòria i aquestes estratègies poden convertir les festivitats en un període de creixement i fortalesa personal.