Actualment esteu veient Senyals d’alerta de l’addicció a l’alcohol

Senyals d’alerta de l’addicció a l’alcohol

En aquest article trobaràs una sèrie de signes i símptomes que alerten de l’aparició de l’addicció a les begudes alcohòliques. Són orientatives i no cobreixen exactament totes les dimensions de l’alcoholisme, però poden servir per prevenir i actuar ràpidament davant de situacions de risc.

1. Estalviant temps amb l’alcohol

Les persones que tenen problemes d’alcoholisme, o que estan començant a tenir-los, tendeixen a beure en previsió de moments que “justifiquen” la possibilitat de beure més.

Aquesta és una manera de “estirar” l’excusa socialment acceptada perquè cobreixi també els moments en què realment no hi ha cap motiu social per consumir alcohol.

2. Es comença a considerar “no alcohòliques” certes begudes

Amb l’alcoholisme, el consum d’aquesta substància passa a ser una cosa tan quotidiana que l’estrany és beure una cosa que no contingui alcohol. Per això, una bona part de les persones amb aquest problema de salut comença a considerar que begudes de poca graduació, com ara la cervesa, no són begudes alcohòliques veritables. Per tant, tenen una excusa per consumir més.

3. En contextos socials, sempre amb un got a la mà

Això es compleix no només en festes, sinó també en visites momentànies a cases de veïns i, en general, en qualsevol context social. Qualsevol moment en què no es pugui beure, encara que sigui molt breu, és experimentat com una cosa que produeix malestar, especialment si hi ha ampolles a la vista.

4. Revisar les reserves de beguda

Un dels quefers quotidians consisteix en assegurar-se que queden ampolles de sobres i que no es donarà la situació en què no quedi alcohol i no hi hagi on comprar-lo. És una cosa que requereix emprar en això un cert temps i trencar moments de concentració per anar a revisar el rebost, però es considera que pitjor seria quedar-se sense servei.

5. En arribar a una habitació d’hotel, revisar el mini-bar

Es tracta d’un dels primers moviments que es fa en arribar a una habitació nova, i resulta curiós, ja que normalment aquesta mena de dormitoris alberga moltes novetats que poden ser explorades molt abans d’obrir el lloc en el qual se solen trobar les ampolles .

A més, abans d’haver-se decidit per aquest hotel en qüestió, s’haurà buscat la confirmació que hi ha mini-bar.

6. S’utilitza una lògica que permeti “restar ampolles”

Un dels senyals d’alcoholisme té a veure amb la manera en què es pensa en la quantitat d’alcohol consumida al dia oa la setmana. Així, en alguns casos es fa com si s’hagués begut una ampolla menys perquè es pensa que a l’haver estat caminant a pas lleuger durant deu minuts s’ha compensat efectes de l’alcohol, etc. Del que es tracta és de trobar excuses, per molt originals que siguin, per creure que no es té un problema bevent i seguir tenint una bona imatge d’un mateix.

7. Beure molt ràpid

Aquest és un dels signes més cridaners que alerten de l’addicció a l’alcohol, i sol apreciar-se en reunions. Les persones alcohòliques tendeixen a beure més ràpidament que la resta, ja que els altres tendeixen donar glops com “suport” al context social, i no com si fos una de les tasques principals de la reunió.

Així doncs, allà on hi ha alcoholisme l’acció de beure és en si mateixa una de les accions principals que cal realitzar en el dia a dia, i per tant no hi ha temps a perdre.

8. Es trenca el contacte amb amics que no beuen

Les persones amb addicció a l’alcohol estructuren tota la seva vida social al voltant de les reunions en què, per defecte, es beu. D’aquesta manera, a poc a poc s’anirà deteriorant el contacte amb les persones que siguin abstèmies, o que beguin poc.