Actualment esteu veient Les dones amb patologia dual pateixen més exclusió laboral i social

Les dones amb patologia dual pateixen més exclusió laboral i social

La societat científica Socidrogalcohol va posar sobre la taula en l’última Jornada Nacional celebrada a Oviedo els passats 12 i 13 de maig, temes que preocupen als professionals com la prescripció de “calmants del dolor” semblants a la morfina, anomenats analgèsics opioides.

En els últims anys als Estats Units s’ha produït una epidèmia d’analgèsics opioides (prescrits pels metges) que ha causat 165.000 morts per sobredosi i més de 400.000 visites a serveis d’urgències, (des de 1999). El nombre de sobredosi s’ha multiplicat per 4 i el risc que siguin mortals es potencia quan la persona pren més begudes alcohòliques i / o medicaments tranquil·litzants o per dormir juntament amb analgèsics opioides.

A Espanya preocupa que la tendència actual pugui comportar a la llarga en una situació similar a la dels EUA. Segons l’informe ‘Utilització de medicaments opioides a Espanya durant el període 2008-2015’ de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, el consum d’opioides a Espanya s’ha vist incrementat en un 83’59%.

Ivan Montoya, del National Institute On Drug Abuse (NIDA) dels EUA, ha estat el responsable de donar a conèixer els últim avenços en investigació (els que s’estan realitzant des del NIDA, l’institut a nivell mundial que més investigacions realitza pel que fa a l’ús i abús de substàncies), explicant la situació sobre el consum d’opiacis i les morts per sobredosi en aquell país, així com els esforços en investigació per pal·liar un problema que actualment provoca més morts que els accidents de trànsit.

Josep Guàrdia Serecigni, vicepresident de Socidrogalcohol, ha destacat que “el consum continuat pot produir efectes de rebot del dolor -quan finalitza l’efecte de la presa anterior-, addicció, de manera que la seva interrupció brusca pot desencadenar una síndrome d’abstinència, que cursa amb dolor més intens i també un efecte de tolerància que indueix a l’augment progressiu de les dosis necessàries per calmar el dolor “.

Dosis elevades d’analgèsics opioides interfereixen el funcionament dels centres respiratoris, del cervell, els quals controlen la freqüència i la profunditat de la respiració, causant un perillós alentiment que pot arribar a la parada respiratòria, és a dir, que la persona deixi de respirar, a més de perdre el coneixement.

Guàrdia ha explicat a més que “Les persones que pateixen dolor solen presentar també insomni i ansietat. Per aquest motiu, sovint reben a més prescripcions de pastilles tranquil·litzants o per dormir, que solen ser del tipus benzodiazepines. Altres persones que prenen calmants del dolor recorren a prendre begudes alcohòliques per tranquil·litzar-o per poder agafar el son. Tant l’alcohol com les benzodiazepines potencien l’efecte de parada respiratòria dels analgèsics opioides, augmentant el risc de mort inesperada per sobredosi, que se sol produir com a accident, és a dir, de manera no desitjada per la persona que la pateix. La co-prescripció d’opioides i benzodiazepines (BZD) augmenta el risc de sobredosi i també de morts per sobredosi “.

Quan una persona ha desenvolupat una addicció a opiacis presenta un estat de necessitat biològica d’auto-administrar aquestes substàncies, que pot arribar a manifestar-se subjectivament com dolor, associat a desig intens o necessitat imperiosa d’opioides.